Gastblog Jocyta Agricola over ruilen in Friesland

Pop-up ruilcafé

Ruilen is niet meer weg te denken uit Nederland én Friesland. Al sinds 2012 organiseer ik met een groep vrouwen uit Heerenveen e.o. ruilevenementen in Friesland.

Het idee erachter dat er al genoeg spullen op de wereld zijn en dat geld veel te belangrijk is geworden. Ruilen geeft een gevoel van gelijkwaardigheid. Je krijgt én je geeft.

Eerste pop-up ruilcafé
Op vrijdagmiddag 20 september vond het eerste pop-up ruilcafé plaats. Heel blij was ik met de positieve aandacht van tevoren van de Leeuwarder Courant. Spannend was het natuurlijk wel: hoeveel animo zou er zijn? Het was een nieuw evenement dat ik op de kaart wilde zetten, samen met Marjolein Reurich, gelukscoach en inspirerend spreker. Ons idee was een ruil-café in combinatie met verschillende lezingen. Zo hadden we bedacht dat het leuk zou zijn om de gasten wat te vertellen over geluk en over liefdevol organiseren. Roelien Dekker schreef hier een boek over. Ook vertelde Henk Vellema een genuanceerd verhaal over warmtepompen. De lezingen werden goed bezocht. Op deze manier kwamen de gasten kwamen niet alleen om zich te verrijken met spullen, maar ook geestelijk! Hoe mooi is dat?

Iemand anders blij
Tussendoor wierpen ze een blik in de mini-bieb, die overigens best groot is en bij de kleding, wat eigenlijk heel wat was. Omdat het een ruil-café was, mochten de deelnemers deze keer ook spullen inleveren. Spullen waar je iemand anders weer blij mee kan maken.
Kortom: het was een hele geslaagde try-out, die vast een vervolg krijgt.

De vrijwilligers van Kledingruilbeurs Heerenveen zijn momenteel achter de schermen druk bezig om het ruilprincipe, dat begon met het ruilen van kleding, verder door te ontwikkelen. Zo onderzoeken ze steeds weer nieuwe mogelijkheden en middelen om ruilen nog leuker en laagdrempeliger te kunnen maken. Het speelgoed ruilen is hier een mooi voorbeeld van.

Kledingbieb voor baby’s
Een ander nieuw initiatief is de kledingbieb voor baby’s. Sinds 1 oktober kan je in Luxwoude kleding voor je baby uitkiezen. We bieden aan om te komen ruilen op de eerste zaterdag van de maand tussen 9 en 11 uur. Stuur een mail als je van plan bent om te komen.

Spulletjes die na een ruildag overblijven doneren we trouwens aan een goed doel: Stichting in Moaie Dei uit Heerenveen.

Volgend evenement
Op vrijdag 8 november is het volgende evenement. Dan wordt er een Sint/kerst -speelgoedcadeau-ruilfeest in Dorpshuis het Trefpunt georganiseerd. Meer informatie hierover vind je in de agenda.

Zie ik je dan?

Wil je nog meer lezen over onze initiatieven op het gebied van ruilen. Kijk dan op op de website of op onze facebookpagina.

Groetjes
Jocyta Agricola

Jocyta Agricola

Sint en Kerst ruilcafé
kinderkledingruil

Nelleke van Wendel de Joode

Nelleke is initiatiefnemer van LOK & co en zelfstandig redacteur en tekstschrijver bij Aansprekend verhaal. Ze schrijft over van alles dat haar opvalt in Friesland, de dingen die het leven er nét dat tikje leuker maken.