Hoe hou jij regie over je eigen (te?) drukke leven?

Bloemen in Friesland

Deze vraag werd mij pas geleden gesteld door een goede vriendin. Tja … soms heb je het gewoon te druk, ook in Friesland. En dan vraag je je af: waar ging het mis?

Meestal geeft mijn lichaam wanneer het teveel wordt en dat probeer ik zo goed mogelijk op te vangen. Hard werken is niet slecht, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Maar ja, er zijn deadlines te halen en klanten kun je niet laten wachten… Of toch wel?

Een druk en relaxed leven, gaat dat wel samen?
Als je met de goede dingen bezig bent, kan je heel veel aan, maar wat zijn die goede dingen dan? Dat is heel persoonlijk. Hoe kan je eenvoudig leven in deze drukke tijd? Hoe hou je de regie over je eigen (te drukke) leven?

Het helpt om keuzes te maken zodat je voor jezelf scherp hebt wat belangrijk voor jou is. Keuzes op het gebied van:

  • jijzelf natuurlijk, want als jij blij bent loopt alles soepeler
  • je gezondheid
  • de mensen van wie je houdt
  • de hobby’s of het werk dat je hebt
  • iets wat jou voldoening geeft
  • lol maken en relaxen

Kun jij NEE zeggen?
Nee? Start er dan mee want dit is belangrijk en om te leren. Schrap de ‘moetjes’! Zo hou je meer tijd over voor wat je leuk vindt en het levert je heel veel op. Het geeft je namelijk meer regie over je eigen leven.

Wat kan je het beste schrappen?

  • zaken waarvan je het nut niet van inziet
  • wat je niet goed kunt
  • dingen die jouw energie opvreten
  • en waar je niet blij van wordt

Als je hier minder van hebt, houd je automatisch meer tijd over voor de prioriteiten die je zelf belangrijk en vaak ook leuk vindt. Hierdoor verlies je minder energie; sterker nog van dingen die je leuk vindt, krijg je juist energie! Dus schap de ‘moetjes’ uit je agenda en voeg leuke zaken toe waar je blij van wordt! Zo eenvoudig kan je je leven verbeteren. Tipje: als je niet meteen weet wat je ook alweer allemaal leuk vindt, lees dan mijn eerdere blog nog een keer.

Start met plannen
Door zaken in te plannen, krijg je meer overzicht. Als je start met plannen zal het in eerste instantie niet altijd goed komen, maar oefening baart kunst. Dingen afmaken gaat het gemakkelijkst als je ze in stukjes opsplitst. Hak een grote taak in kleine stukjes. Je weet sneller hoeveel tijd een klein onderdeel kost dan een groot project. Deadlines halen is dan een kwestie van stug doorgaan met alle kleine stukjes. Zo hou je overzicht en voortgang.

Je bent niet jouw gedachten!
Als ik het te druk hebt, dringen allerlei nare gedachten bij mij binnen. De meeste vervelende gedachte voor mij is: ben ik wel goed genoeg? Als ik deze gedachte heb, moet ik echt even uitbuiken. Anders doe die ik domme dingen, zoals wegkruipen voor het probleem en chocola of ijs eten. Uit ervaring weet ik dat dat mij nog nooit wat heeft opgeleverd. Bedenk altijd: je bent niet jouw gedachten!

Lekker buiten spelen
Dus doe ik mijn uiterste best om het niet zo ver te laten komen, door rust te nemen en naar buiten te gaan. Daar word ik blij van. Zeker in de zomer kunnen we in Friesland genieten van mooie weides met prachtige veldbloemen. Heerlijk om langs te lopen of te fietsen en een paar bloemen mee te nemen om thuis na te genieten.

Beste advies
Maar misschien is het beste advies dat ik ooit gekregen heb: neem je leven niet te serieus, je hebt er maar één van.

Fijne vakantietijd in ons prachtige Friesland!

Judith Otto

Judith is eigenaar van flexplek MiXL. Het liefst houdt ze haar leven zo simpel mogelijk. Volg haar zoektocht en kom zelf op nieuwe ideeën.