Met elkaar!

Friesland kampioen vrijwilligerswerk

Friesland kampioen vrijwilligerswerk, maar grens in zicht

Afgelopen zomer hebben we weer kunnen genieten van vele evenementen in Friesland. Het viel mij op dat bij al deze evenementen de inzet van vrijwilligers cruciaal is. Friesland is kampioen vrijwilligerswerk, maar ook hier is het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden.

Lees Verder...

Pop-up ruilcafé

Gastblog Jocyta Agricola over ruilen in Friesland

Ruilen is niet meer weg te denken uit Nederland én Friesland. Al sinds 2012 organiseer ik met een groep vrouwen uit Heerenveen e.o. ruilevenementen in Friesland.

Lees Verder...

Miensskipssin dorpstuin Hurdegaryp

Mienskipssin op de Dorpstuin

Als je Dorpstuin Hurdegaryp op wandelt, kom je tijdelijk in een andere wereld. De veel gehoorde opmerking ‘het lijkt wel een paradijs’, is beeldend voor de tuin.

Lees Verder...

Elektrisch fietsen op Terschelling

De elektrische fiets als game changer

“Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant”. Ik moest aan dit lied van Boudewijn de Groot denken toen ik onlangs op Terschelling was. Ik maar ploeteren om tegen een duin op te fietsen, terwijl ik links en rechts werd ingehaald. Vaak door mensen die duidelijk ouder waren dan ik.

Lees Verder...

Wil je weten hoe ze op een Friese dorpstuin Japanse Bokashi maken?

Het is verleidelijk om in je tuin meteen te beginnen met het planten van struiken, bomen of het inzaaien van bloemen of groenten. Snel een prachtig resultaat. Soms is je vreugde dan van korte duur. In je tuin is de kwaliteit van je bodem namelijk essentieel. Logisch, want daar moet al dat moois op gaan groeien.

Lees Verder...

Warmte uit het Heegermeer, ja dat kan!

Warmte uit het Heegermeer, ja dat kan! De komende vijf jaar gaan we hier in Fryslân nog veel van horen.

Lees Verder...

Gelukkig geen spookdorpen in Friesland

Op tv zag ik een realityprogramma over het Spaanse dorp Polopos. Zoals in veel Spaanse dorpen is het inwoneraantal er de afgelopen tijd drastisch afgenomen. Moeten we in Friesland ook bang zijn voor Spaanse toestanden, met verlaten dorpen en achterblijvende ouderen?

Lees Verder...

Naar Brussel om te ervaren hoe bijzonder Fryslân is

Niet vaak ben ik in Brussel te vinden, ook al is energie en klimaat nogal een Europese zaak! Laatst kwam het er toch van, want ik was gevraagd naar Brussel te komen om te vertellen over de Elfwegentocht.

Lees Verder...

Optimaal nagenieten van Oerol, hoe doe je dat?

Nog maar dik een week geleden zat ik op Oerol. Vooraf neem ik me altijd voor om na dit soort leuke uitstapje na te genieten en het relaxte gevoel vooral ook vast te houden. Maar: voor je het weet zit je weer volop in de dagelijkse dingen en lijkt het vooral erg lang geleden. Herkenbaar?

Lees Verder...

Wow, wat is zelf geoogste groente heerlijk!

Sinds een paar maanden ben ik lid van Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren. De naam zegt het al; het is een tuin waar je zelf je groenten kunt oogsten. Kraakvers, duurzaam en dus verantwoord. Wat wil je nog meer?

Lees Verder...