Mmm ... Meiknolletjessoep

Maak eens een Slow Food-soepje, met producten uit Fryslân. Slow Food is een wereldwijde beweging voor regionaal en seizoens-eten. Vanuit onze foodtruck LekkereTrek hanteren we dit principe ook, en met succes. In het geval van soep kiezen we daarom in het voorjaar voor Meiknolletjessoep.

Je zou het misschien niet verwachten, maar Meiknolletjes zijn ook in april al verkrijgbaar.

Dit recept is voor vier tot zes personen. Met een uur staat je soep op tafel. Een groot deel daarvan, kan je rustig iets anders doen. Want het is vooral wachten tot de Meiknolletjes gaar zijn.

Ingrediënten

Ca 750 gram meiknolletjes, geschild en in kleine blokjes gesneden
1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon (zelf getrokken of van een blokje)
1 sjalot, in stukjes
2 teentjes knoflook, geplet
verse tijm
Finesse kookroom (light of gewoon)
zout en peper uit de molen
wat peterselie voor de garnering

Bereiding
Fruit de sjalot en de knoflook in een beetje olijfolie in een soeppan, op matig vuur. Voorkom dat de knoflook gaat aanbranden! Anders zet je het vuur nog wat lager. Als de geur van gefruite ui en knoflook aan de pan ontstijgt, doe je er de blokjes meiknol bij. Fruit dat ook even mee. Takjes tijm erbij. Doe er de kippenbouillon bij en breng de soep even flink aan de kook.

Zet het vuur laag en laat de meiknolblokjes in de bouillon gaar koken. Dat duurt wel even, een half uur tot drie kwartier. Dus daar heb je even geen omkijken naar.

Als de knolstukjes gaar zijn, haal dan de takjes van de tijm eruit en pureer alles met de staafmixer of blender.

Je kunt de soep zo laten, dan is het een hele vezelrijke soep. Of je giet de soep door een zeef in een andere pan. Dat heb ik zelf gedaan. Dan blijft er wat droge drab in de zeef achter, dat je weggooit. Zo hou je een mooie gladde soep over.
Breng de soep zo nodig verder op smaak met zout en peper en doe er een scheut kookroom bij. Klaar om op te dienen. Eventueel doe je er nog een toefje peterselie op of hak de peterselie en voeg dat als laatste toe aan de soep.

Mmm, dat is echt een bijzondere smaak!

Met smakelijke groet,
Herman

Meer weten over regionaal en met het seizoen mee-eten? Lees erover in Hermans blog.

Herman en Jetze

Herman en Jetze hebben samen de foodtruck Lekkere Trek, waarmee ze regionaal en duurzaam eten op locatie bieden. Herman blogt voor jou over de Friese eetcultuur, het landschap en de leefomgeving. Zo kom je van alles te weten over de culinaire geschiedenis van Friesland.