r

Naar Brussel om te ervaren hoe bijzonder Fryslân is

Niet vaak ben ik in Brussel te vinden, ook al is energie en klimaat nogal een Europese zaak! Laatst kwam het er toch van, omdat ik er mocht vertellen over de Elfwegentocht.

In 2018 werd heel Fryslân opgeroepen om twee weken zonder fossiele brandstoffen te rijden of te varen. Een initiatief bedacht door een grote groep studenten uit Fryslân. Vorig jaar juli was het zover. Meer dan honderdduizend Friezen hebben meegedaan.

Geen gekke categorie
Dat is ook in Brussel opgevallen, want we zijn met dit project genomineerd voor een Europese Energy Award in de categorie: engagement. Ik moest dat woord uiteraard even opzoeken en het blijkt verloving of betrokkenheid te betekenen. Geen gekke categorie om in genomineerd te zijn. Want: er was een grote betrokkenheid, bijna een verloving inderdaad! Zoveel bedrijven, scholen, gemeenten, dorpen en andere instellingen die mee hebben gedaan. Dat was boven verwachting. Dat is dus zelfs in Brussel opgevallen. Op 18 juni werd de winnaar bekend gemaakt en … We werden tweede!

Op de kaart
De dag ervoor mocht ik voor 22 Europese steden een presentatie geven over diezelfde Elfwegentocht. De Europese commissie wil graag dat andere steden of gebieden hetzelfde gaan doen. Een Elfwegentocht Europa, hoe mooi is dat? Een mooie gelegenheid om ons initiatief op de kaart te zetten. De reacties waren prachtig. Ze konden zich bijna niet voorstellen dat zo’n idee zou werken in hun regio. De mensen uit Finland zouden het graag willen, maar ze zien dit niet gebeuren. Finnen doen niet veel dingen samen, zo zeiden ze zelf. De man uit Zweden zag het als een mooie kans om een koppeling te maken met het jaarlijkse moment dat die gekke Friezen de Elfstedentocht komen schaatsen in zijn stad. De aanwezige Spanjaarden wonen zestig kilometer van Barcelona en zouden het graag willen organiseren, maar helaas verwachten ze dat dit niet gaat werken in Spanje. Zoveel enthousiasme zien ze niet ontstaan in hun regio. Ze kennen niemand die dit voor elkaar zou kunnen krijgen.

Met elkaar
Eigenlijk is dat een groot compliment voor onze regio. Wij zijn dus wél in staat om met elkaar dit soort zaken ‘gewoon’ te doen. Soms moet je naar Brussel om te ervaren hoe bijzonder Fryslân is.

En die Elfwegentocht Europa? Die gaat er vast wel komen, maar het gaat wel even duren!

PS: op elke hoek van de straat in Brussel staan elektrische steps. Via een app eenvoudig te gebruiken. Prachtig om te zien al die stille steps in de stad. Sneller dan een taxi, makkelijker dan fietsen. Het is duidelijk: de mobiliteit is snel aan het veranderen door de apps! Datzelfde gaan we hier in Fryslân zien: de deelauto rukt op. Wedden dat er binnen een jaar een elektrische deelauto staat in Grou, Akkrum en Reduzum? En Wirdum ook? Vast en zeker.

Bouwe

Bouwe is energiecoördinator bij de gemeente Leeuwarden, waar hij de ruimte krijgt om te doen waar hij goed in is: verbinden en aanjagen. Al sinds 1995 is hij actief op energiegebied. Een bezig baasje, onder andere druk met Fossielfrijfryslân.nl.