Notenbrood, heel voedzaam en zonder gluten!

notenbrood

Een opgeblazen gevoel. Misselijkheid. Moeilijke stoelgang. Winderigheid. Klinkt niet echt fijn toch? Veel mensen hebben er last van. Hoe komt dat toch? Vaak is er een link naar je voedingspatroon.

We eten te veel van hetzelfde en variëren te weinig. Ontbijt en lunch je met brood? Schrap dan eens een tijdje die bruine boterham en eet wat anders.

Dit gevulde notenbrood kun je goed als broodvervanger inzetten. Qua smaak heeft het iets van vruchtennotenroggebrood. Maar uiteraard zonder rogge, omdat dit brood glutenvrij is.

Blije darmen
Gluten. Daar is de laatste jaren veel over gezegd. Zin of onzin? Mijn ervaring is dat je darmen blij zijn met veelzijdigheid (en vooral groentevezels!) en dat het goed is om te minderen met brood. Want naast de gluten kan ook het gist in brood voor een opgeblazen gevoel zorgen.

Oh ja, dit notenbrood is een heel compact en dicht brood en vult daardoor enorm.

Bereidingstijd: 30 minuten + een klein uurtje in de oven

Ingrediënten
500 gram ongebrande, gemengde noten
6 eieren
4 dadels
50 gram gedroogde cranberries
50 gram gedroogde abrikozen
4 e.l. abrikozenjam
4 e.l. geraspte kokos
flinke klont kokosolie
1 t.l. kaneel
1 t.l. kardemom
snuf zout

Werkwijze
Verwarm de oven op 170 graden voor.
Doe 400 gram noten in de keukenmachine en maal het grof. Haal de noten uit de keukenmachine en doe ze in een grote beslagkom. Kluts nu de 6 eieren en het zout in de keukenmachine. Flink laten schuimen. Voeg kokosolie toe en de resterende 100 gram noten. Maal alles fijn.
Snij de gedroogde vruchten in kleine stukjes en voeg toe aan de beslagkom met notenmix. Doe hier ook de kruiden, kokos en de abrikozenjam door. Schep alles goed om en voeg als laatste het eimengsel erdoor.
Schep het beslag in het blik en dek af met aluminiumfolie.

Tip

Tip om het brood straks simpel uit het blik te krijgen: knip een vel ovenpapier doormidden, verkreukel het en plaats in het cakeblik.

Zet het brood 40 minuten in de oven, haal daarna de folie eraf en laat nog 10 tot 20 minuten in de oven garen op 170 graden (even kijken naar de kleur).

Persoonlijk vind ik het lekker met een lik echte boter en eventueel met oude kaas. Het vult enorm en geeft lang een verzadigd gevoel.

Geniet ervan!

Linda Huisman

In het dagelijks leven is Linda zelfstandig marketingcommunicatie adviseur bij Dazlin. Lekker eten en gezond koken is haar hobby. Ze inspireert je graag met lekkere recepten.