Optimaal nagenieten van Oerol, hoe doe je dat?

Nog maar dik een week geleden zat ik op Oerol. Vooraf neem ik me altijd voor om na dit soort leuke uitstapjes na te genieten en het relaxte gevoel vooral ook vast te houden. Maar: voor je het weet zit je weer volop in de dagelijkse dingen en lijkt het erg lang geleden. Herkenbaar?

Eerst dacht ik: een blog over Oerol dat had ik meteen nadat ik terug was moeten schrijven. Of nog beter, terwijl ik er was. Maar ja, toen had ik natuurlijk hele andere dingen te doen. In het kader van het betere nagenieten, schrijf ik toch nog over Oerol. Het is te bijzonder om het niet te doen. Een Waddeneiland als één groot podium. Waar vind je dat nu? Juist, in Friesland. Dit jaar vierde het festival alweer haar 38e editie. Dat is natuurlijk niet voor niets.

Voor mij was het denk ik de zesde keer dat ik ging. Met een wisselend aantal vriendinnen, ieder jaar naar hetzelfde mooie huisje in West aan Zee. Een gouden formule! Genoeg cultuur om een jaar op de teren, en dat op de meest mooie locaties. De ene keer in een duinpan, dan weer in een schuur waar de koeien vrolijk meeloeien of midden op het strand. In de stralende zon, de striemende wind of stromende regen. Het kan allemaal. Bij ons was dit jaar Aardappelbloed van Emma Lesuis favoriet. Tussen de voorstellingen door op de fiets het eiland over, met een drankje hangen op de festivalterreinen Betonning en Westerkeijn, of aanwaaien bij een strandtent. En natuurlijk een paar keer op naar het Groene strand, met een portie nachos bij de Walvis. Eindeloos bijkletsen en bandjes kijken. Het is echt heel erg lekker!

Oerol-stress
Wat ook zo mooi is: zo gauw je op de boot zit op weg naar Oerol, ben je helemaal weg. Oké, voordat het zover is, moet je nog even door de ‘Oerol-stress’ heen. Want als je theatervoorstellingen op locatie wil zien, is het slim om kaarten te reserveren. Dus dat betekent Vriend worden van Oerol, zodat je in de voorverkoop een avondje hysterisch kunt zoeken op de website die traditiegetrouw vastloopt. Trouwens, Heb je geen zin in die hectiek? Dan kan je ter plekke op het eiland een festivalbandje kopen. Alleen al daarmee kan je naar de festivalterreinen, straattheater, kunstprojecten en muziek op bijzondere plekken op het eiland.

Opfrissen
En verder is het nog handig om te zorgen voor fietsen, en natuurlijk voor een accommodatie. Wij hebben het luxe met ons huisje, maar camping De Kooi is ook erg leuk. Daar bouwen ze op de camping zelf nog een afterparty, met dj’s en acts. En als je ’s ochtends wilt opfrissen neem je gewoon een duik in het duinmeertje van Hee.

Nog wat Oerol nageniet-tips:
1. Neem een souvenir mee dat je thuis ook nog leuk vindt. Als dat voor jou het zand in je schoenen is, ook prima natuurlijk.
2. Maak de lekkere dingen die je tijdens Oerol at of dronk, ook eens thuis. Ik denk dan aan de pasta vongole of de pofkes van Flang in de pan of de nachos met guacemolesaus van De Walvis.
3. Vertel je Oerol verhalen vaak aan iedereen die ze (niet meer) horen wil.
4. Bekijk je foto’s en filmpjes van al je gezelligheid nog heel regelmatig. Ik hou ze liever voor mezelf. Daarom zet ik ze niet bij dit blog, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Een laatste weetje
Oerol is Terschellings voor ‘overal’. Het geeft de tijd van het jaar aan dat het vee overal op het eiland werd losgelaten om te kunnen grazen. Tegenwoordig gaan de festivalgangers los tijdens Oerol.

Fijne Oerol
‘Fijne Oerol’, wensen de doorgewinterde Oerolgangers je toe als je na een praatje weer verdergaat. Dus bij deze alvast voor 2020, een hele fijne Oerol gewenst. Gaan hoor!

Bekijk de aftermovie
Nog steeds niet overtuigd of juist nog meer nagenieten? Bekijk de aftermovie van dit jaar!

Nelleke van Wendel de Joode

Nelleke is initiatiefnemer van LOK & co en zelfstandig redacteur en tekstschrijver bij Aansprekend verhaal. Ze schrijft over van alles dat haar opvalt in Friesland, de dingen die het leven er nét dat tikje leuker maken.