Bouwe

Maak kennis met Bouwe...

Mijn naam is Bouwe de Boer (1962), in het Friese Greidhoeke dorpje Itens geboren. Op de lagere school was ik een verlegen jongetje. Na schooltijd op het kaatsveld, durfde ik wel. Maar een spreekbeurt geven, vond ik doodeng. Dat is nu helemaal voorbij. Als aanjager voor duurzame energie, spreek ik tegenwoordig voor hele zalen vol.

Op de kaatsbaan
Inmiddels woon ik alweer jaren samen met mijn vriendin in Akkrum. Onze twee volwassen kinderen zijn de deur uit. Kaatsen doe ik nog steeds graag. Een prachtige Friese sport. Jarenlang was ik als kaatstrainer wel vier avonden per week op de kaatsbaan te vinden. Dat is nu niet meer zo, maar ik vind het nog steeds machtig om te doen.

Al sinds 1995 ben ik actief op energiegebied. Na mijn studie chemie in Leeuwarden, kwam ik vreemd genoeg terecht bij de overheid. De gemeente Leeuwarden was op zoek naar een energiecoördinator, een nieuwe functie. Daarin bleek ik goed mijn talenten kwijt te kunnen. Vooral omdat ik de ruimte kreeg om te doen waar ik goed in ben: verbinden en aanjagen.

Qua duurzaamheid voorop
Sindsdien is er veel gebeurd en loopt Friesland qua duurzaamheid behoorlijk voorop. We hebben veel energieneutrale woning, de jaarlijkse Zonnebootrace, Us Koöperaasje, auto’s op biogas en recent: de Elfwegentocht.

Voor LOK & co blog ik over wat er hier allemaal gebeurt én ik geef praktische tips die je zelf thuis kunt toepassen. Ik geloof er zelf al heel lang en heel erg in, maar ik beloof je dat het niet drammerig wordt. Haal er vooral uit wat je zelf zinvol vindt.

Dus alvast een tip:

Start op kleine schaal, met wat voor jou praktisch en financieel haalbaar is. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets! En kijk voor inspiratie maar eens op

Fossielfrijfryslân.nl. Daar zijn alle freonen verzameld die zich inspannen voor een duurzamer en schoner Fryslân en kan je zien wat ze voor jou kunnen betekenen.

 


Lees hier de verhalen van Bouwe...


Warmte uit het Heegermeer, ja dat kan!

Lees Verder...

Warmte uit het Heegermeer, ja dat kan! De komende vijf jaar gaan we hier in Fryslân nog veel van horen.

Naar Brussel om te ervaren hoe bijzonder Fryslân is

Lees Verder...

Niet vaak ben ik in Brussel te vinden, ook al is energie en klimaat nogal een Europese zaak! Laatst kwam het er toch van, want ik was gevraagd naar Brussel te komen om te vertellen over de Elfwegentocht.

Jouw huis van het gas af? Kom 1 juni naar de Reuzedei!

Lees Verder...

Tien jaar geleden gaf de ondernemersvereniging van Akkrum de eerste aanzet: willen jullie een openingsdag organiseren voor het watersportseizoen in Akkrum?

Fryslân hat de wyn der ûnder

Lees Verder...

Pak een Friese krant van de afgelopen weken en je komt ze tegen: berichten over het klimaat.

Stel je eens voor? Straks wil iedereen hier wonen!

Lees Verder...

Veel mensen denken dat er door de klimaatveranderingen op grote schaal emigratie in de wereld op gang gaat komen.

Het zoet komt na het zuur: verfrissend!

Lees Verder...

Ooit had Nederland nog geen gasaansluitingen om huizen te verwarmen.