Eliza en Anna

Maak kennis met Eliza en Anna...

Wij, Eliza Janse (1956) en Anna Langendijk (1959), zijn ‘hikke en tein’ in Friesland. En ja, Eliza is ook een mannennaam. In Friesland tenminste wel. Al zo’n 32 jaar wonen we in Hurdegaryp. In 2012 zijn we getrouwd.

Nadat wij in Macedonië Anna’s zoon Johan in een woongemeenschap hadden opgezocht, ontstond het idee om ook iets op te zetten. Het zaadje voor de Dorpstuin Hurdegarijp was geplant. Anna had het plan voor een gemeenschappelijke tuin hier in het dorp al langer in haar hoofd. Er was nog geen plek, maar een visie was er al wel. Zo hadden we thuis al een eetbare tuin.

 

Eigen schep
In 2013 werd onze droom werkelijkheid. De gemeente stelde, na overleg met de volkstuinvereniging, de grond achter de volkstuinen beschikbaar. Visie en ontwerp lagen klaar. Samen met mede-dorpsbewoners, met de eigen schep, zijn we begonnen. Gewoon beginnen, zonder eerst op financiering te wachten, is een gouden greep gebleken.

In het dagelijks leven ben ik, Eliza, docent groenvakken. Uit mijn eerste huwelijk heb ik twee dochters. Met de handen in de grond ‘aarden’, vind ik heel belangrijk. De bodem is voor mij de basis waar alles begint en eindigt. Anna heeft drie kinderen en inmiddels ook drie kleinkinderen. Ze werkt als medisch secretaresse/ doktersassistente in het MCL. Daarnaast is ze al heel lang bezig met voeding en planten.

 

Mede-dorpsbewoners
Inmiddels hebben we een prachtige, afwisselende tuin. Vanuit de uitgangspunten: educatie, biodiversiteit, bewustwording en verbinding. Samen met onze mede-dorpsbewoners. Zonder kunststof en bestrijdingsmiddelen, verbouwen we groenten en fruit voor de lokale markt. De tuin is ingedeeld naar verschillende thema’s. Zo is er een vlindertuin met een bijenstal, een teelttuin en een permacultuurtuin, een pluktuin, medicinale kruidentuin en een boomgaard met een voedselbos. Een helikopter view en groene vingers, zijn belangrijk. De tuin is echt voor én van het dorp. Iedereen is welkom.

Fryslân is ons moederland. Hier liggen onze wortels en zijn wij verbonden met cultuur en landschap. Hurdegaryp is een heerlijk dorp waar wij onszelf kunnen zijn. We hebben de intentie om hier gezond oud te worden.

We gaan bloggen over de Dorpstuin Hurdegaryp in al zijn facetten. Dat doen we niet alleen, maar afwisselend met onze mede-dorpsbewoners die net als wij aan de tuin verbonden zijn.


Lees hier de verhalen van Eliza en Anna...


Miensskipssin dorpstuin Hurdegaryp

Mienskipssin op de Dorpstuin

Lees Verder...

Als je Dorpstuin Hurdegaryp op wandelt, kom je tijdelijk in een andere wereld. De veel gehoorde opmerking ‘het lijkt wel een paradijs’, is beeldend voor de tuin.

Wil je weten hoe ze op een Friese dorpstuin Japanse Bokashi maken?

Lees Verder...

Het is verleidelijk om in je tuin meteen te beginnen met het planten van struiken, bomen of het inzaaien van bloemen of groenten. Snel een prachtig resultaat. Soms is je vreugde dan van korte duur. In je tuin is de kwaliteit van je bodem namelijk essentieel. Logisch, want daar moet al dat moois op…

Hoe een kind blij werd van een komkommer

Lees Verder...

Een gemeenschappelijke tuin zoals dorpstuin Hurdegaryp is voor werkgroepslid en secretaris Geja van Dijk bij uitstek een ontdekplek voor kinderen.

Wat je altijd al wilde weten over bijen

Lees Verder...

Pieter Vos is als tuinier en imker verbonden aan dorpstuin Hurdegaryp. Hij houdt van fruit telen en daar horen nu eenmaal bijen bij.

Hoe maak je van je tuin een klein paradijs?

Lees Verder...

In je eigen tuin, hoe klein ook, kan je al veel doen om de biodiversiteit te vergoten. Fijn voor jezelf en de natuur. Lees ter inspiratie hoe wij het in onze dorpstuin Hurdegaryp aanpakken.

Fruitbomen op terpen

Lees Verder...

Met mijn mede-dorpsbewoners die aan de tuin verbonden zijn, blog ik over onze Dorpstuin Hurdegaryp.