Herman & Jetze

Maak kennis met Herman & Jetze

Wij, vader Herman (1958) en zoon Jetze (1995) van Vliet, zijn twee generaties met Friese roots in het oude vissersdorp Wierum.

Zo´n vijftien jaar geleden zijn we neergestreken in het grensgebied van Friesland en Groningen, allebei met passie voor de natuur en alles wat de aarde voortbrengt om van te genieten. We willen met onze inzet voor korte voedselketens, mensen verleiden hetzelfde te doen. Eten van dichtbij brengt je in contact met de producent en het waarom van het maken.

Friese eetcultuur
We hebben een aantal broodjes volgens Friese culinaire traditie ontwikkeld, zoals een pompeblêdbroodje met Friese tarwe, Sint Jansrogge en boekweit en een Fries stokbrood (Kneppelbôle). Een goed besef van de Friese eetcultuur en de trots en waardering voor alles wat het Heitelân kan voortbrengen zorgt er voor dat we zorgvuldig met de aarde en het landschap omgaan.

Op onze boerderij leven we ook met respect voor de natuur. We houden er zeldzame dieren, zoals Twentse landganzen, Groninger meeuwen, Drentse heideschapen, Nederlandse landgeiten, Rode Ardenner kalkoenen, Hollandse kwakers en een Friese roodbont kalf. Ook staat er de Koepelkas van Jetze. In deze duurzame kas kan je het hele jaar door groente verbouwen.

Mensen verleiden
Samen hebben we foodtruck Lekkere Trek, waarmee we regionaal en duurzaam eten op locatie bieden. Onze oldtimer foodtruck Citroen HY is elektrisch aangedreven en we koken op groen gas. We verleiden graag mensen op straat om anders te eten. Heerlijk, eerlijk, Fries en seizoensgebonden.

Jetze heeft zijn hart daarnaast verpand aan de muziek. Hij speelt onder andere basgitaar in de band Wooden moons, die jaren 60 en 70 covers speelt. Herman doet nog een studie geschiedenis aan de Universiteit in Groningen en hoopt dit jaar af te studeren met een Bachelor scriptie over de geschiedenis van de export van pootaardappelen uit Fryslân.

Fryslân
Voor mij (Herman) is Fryslân:  de saamhorigheid, het kalme en bedachtzame genieten van kleine dingen in de natuur en het landschap, de poëzie en de literatuur, het eten en het drinken. Kortom: het leven.

In mijn blog haak ik in op de Friese eetcultuur, het landschap en de leefomgeving, waarbij de culinaire geschiedenis een belangrijke plaats inneemt.


Lees hier de verhalen van Herman & Jetze...


Sint Jans rogge

Brea slagt de honger dea

Lees Verder...

Roggebrood eten is een oude Friese traditie. Of we daar uniek in waren? Nee, niet echt...

De aardappel is als een vrouw

Lees Verder...

Der binnen mar twa dingen yn’e wrâld dy’t in man sels útsykje moat: in ierdappel en in wiif. Het belang van goede aardappelen gelijkgesteld aan een goede vrouw, dan moet het voor de gemiddelde Fries wel een belangrijke groente zijn.

Mag ik als Drents Heidelam in een Fries blog?

Lees Verder...

Als afstammeling van een oud geslacht mag ik je wat over mijn leven vertellen. Ik ben opgegroeid in het grensgebied van Friesland en Groningen.

Wist je dat griene tsiis een verboden kaas is?

Lees Verder...

Vraag een willekeurige Fries naar griene Tsiis, dan volgt al snel het alom bekende, Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.

Mmm … Meiknolletjessoep

Lees Verder...

Maak eens een Slow Food-soepje, met producten uit Fryslân. In het voorjaar kiezen we voor Meiknolletjessoep.

Ga je ook voor Slow Food uit Friesland?

Lees Verder...

Regionaal en met het seizoen mee-eten, wie wil dat nou niet?

Zijn er nog genoeg trotse Friezen?

Lees Verder...

Met het refrein van de hoofdstedelijke blues van Piter Wilkens: Het het nooit wat weest en et zal nooit wat wurde in het achterhoofd, ligt de vraag op tafel: zijn er wel genoeg trotse Friezen?