Janna

Maak kennis met Janna...

Mijn naam is Janna van der Meer (1969). Ik ben geboren in een klein Fries dorpje in de Zuidwesthoek: Oudega W. Als kind zwierf ik daar eindeloos door de weilanden en over de poelen en meren. Als ik nu nadenk over wat vrijheid voor mij betekent, dan denk ik terug aan het gevoel dat ik toen had.

Fries met de poes
Op mijn zestiende verhuisden we naar de Friese Wouden en later heb ik jarenlang buiten Friesland gewoond. Ik sprak soms wekenlang alleen maar Fries met de poes. Wat dat betreft, kan ik nu mijn hart ophalen. Sinds alweer vijf jaar ben ik terug! En wel samen met mijn boer op een biologische melkveehouderij in Haskerdijken.

Natuurlijk help ik wel eens mee op de boerderij, maar mijn beroep is tekstschrijver. Op freelancebasis pak ik klussen aan als het schrijven van: reportages, interviews, columns, blogs, reclame, enzovoort. In mijn vrije tijd schrijf ik gedichten en fotografeer ik. In 2017 kwam mijn eerste poëziebundel uit bij uitgeverij Bornmeer, met de titel Wêzen.

Toon me je landschap en ik zal zeggen wie je bent
In mijn blogs doe ik verslag van mijn zoektocht naar stukjes werkelijkheid, waarin ik mezelf kan herkennen en terugvinden.

Ik leef in een landschap waarin weinig ontkomt, aan het grote strijkijzer van netheid en efficiëntie. Toch ontdek ik er schoonheid en magie. Meestal in details, dieren en de gewone dingen.

Mijn foto’s maak ik in de directe omgeving van onze boerderij. Naast fotograferen, is dichten iets wat ik niet kan laten. Daarom zal ik ook mijn poëzie met je delen.

Handtekening Janna van der Meer

Lees hier de verhalen van Janna...


Foto van varken bij blog Janna vd Meer

Portret van een varken: Ze hield van zoet en hartig, oude appeltaart en pizza

Lees Verder...

De meest geslaagde beelden van mijn fotoproject blijken dierenportretten te zijn. Portretten van ons vee om precies te zijn.

Wie kan er beter voor hen zorgen dan de eigen moeder?

Wie kan er beter voor hen zorgen dan de eigen moeder?

Lees Verder...

Op de foto hiernaast zie je een kalf in doodsangst. Het is net geboren en moet voor het eerst gaan ademen. Aan de ogen zie je dat het denkt te gaan stikken. Maar dat is niet zo. Het gaat juist leven!

Iets heel bijzonders naast ons huis

Iets heel bijzonders naast ons huis

Lees Verder...

Iets heel bijzonders naast ons huis. Deze week kwam ik heel dichtbij de essentie van creatie: ik maakte het afkalven van een koe mee.

Overleven zonder brokjes

Lees Verder...

Wij hebben een biologische melkveehouderij en willen graag zo natuurlijk mogelijk werken. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Verlies én lammetjes horen bij het leven!

Lees Verder...

De lente confronteert je uitbundig met het verschijnsel vruchtbaarheid. Alles wil uitbotten, groeien en zich vermenigvuldigen.

Opeens kijken duizend paar ogen mee

Lees Verder...

Voor volgend jaar is er een tentoonstelling van mijn foto’s en gedichten in het Obe Paviljoen te Leeuwarden gepland.