Klasiena

Maak kennis met Klasiena

Klasiena

Mijn naam is Klasiena Soepboer, in 1989 geboren en daarna getogen op Schiermonnikoog. Op het eiland heb ik een prachtige jeugd gehad, middenin de natuur. Van mijn ouders heb ik geleerd dat er overal schatten liggen waar iets van te maken is. Zo was ik een heel rijk kind. Met mijn neus richting de aarde, was ik altijd op zoek naar nieuwe dingen. Kastanjes, takken, schelpen, mossen, mijn jaszakken zaten er vol mee. En dat zitten ze nog steeds.

Om te kunnen studeren, moest ik het eiland verlaten. Eerst naar Groningen en daarna naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hier heb ik me suf geëxperimenteerd en werd het mij heel duidelijk: dit is wat ik wil.

Toen ik daarna met mijn vriend Wannes een reis maakte door Amerika, belde mijn moeder. Ze ging stoppen met haar winkel op Schiermonnikoog en vroeg of ik het pand wilde overnemen. Dat gaf stof tot nadenken. Wannes en ik hebben besloten het te doen en zijn er Open Atelier KunstFaam begonnen. Faam omdat ik mijn vaders ‘grutte Faam’ ben. Bij KunstFaam maken we kunst, laten we werk zien van andere makers en geven we workshops. We bestaan alweer drie jaar en voorlopig zijn we niet van plan om weg te gaan.

Eilandleven en kunst

In mijn blog geef ik je een kijkje in het eilandleven en in mijn werk als kunstenares.

Schiermonnikoog biedt me vrijheid en een heldere basis. Dat geeft rust en balans om goed na te kunnen denken. Wanneer je dichtbij de natuur opgroeit, leer je dat je nietig bent als mens. In Amsterdam, waar ik ook met veel plezier heb gewoond, is de mens juist overheersend. In mijn werk zoek ik naar de plek waar beide werelden elkaar ontmoeten.

Door mezelf vragen te stellen en te verrassen tijdens het maakproces, staat niks vast. Vaak jut ik plastic van het strand, dat ik verwerk in mijn kunst en gebruik in de workshops. Door er iets moois en vrolijks van te maken, wil ik je op een positieve manier bewust maken dat een schone zee van groot belang is voor de wereld.

 

Tip: De mooiste plek op Schiermonnikoog is voor mij een pad naast het Kronkelpad, over de toppen van de hoogste duinen. Vanaf hier kan je alles overzien. Je ziet het bos, de open velden en hoort de zee. De perfecte plek om je hoofd leeg te maken.


Lees hier de verhalen van Klasiena...


Klasiena Soepboer bij LOK en co

Hoe roots en de natuur bijdragen aan geluk

Lees Verder...

Tijdens de lancering van LOK & co kwam het gesprek al snel, hoe kan het ook anders, op het onderwerp geluk.

We jutten tassen vol hout en plastic

Lees Verder...

In de eerste maanden van het jaar is het een stuk rustiger op het eiland en daardoor een goed moment om eens stil te staan bij waar we nu zijn en waar we naar toe willen.