Nelleke

Maak kennis met Nelleke...


Mijn naam is Nelleke van Wendel de Joode, geboren in 1964. Ik werk als zelfstandig redacteur en tekstschrijver voor Aansprekend verhaal en ik ben initiatiefnemer van online magazine LOK & co.

Fan utens
Een Fries fan utens ben ik. Niet om utens, dat is weer een andere soort. Tot 2003 woonde ik met mijn gezin in Amsterdam. Getrouwd met een Friese man die eerst helemaal niet weg wilde uit die stad, maar toen ik zei: zullen we naar Friesland? Toen werd hij toch voorzichtig enthousiast en een kampeervakantie later hebben we het roer omgegooid. Zo voelde het toch echt wel. We hebben een huis in Sneek gezocht. Een bewuste keuze voor ruimte, lucht en water. Met meer rust en vrijheid, en toch nog een beetje stads.

Fris en helder
In de tijd dat ons huis werd gebouwd, reed ik regelmatig van Amsterdam naar Friesland. Altijd over de Afsluitdijk. Dat vind ik nog steeds de mooiste route. De tint van de lucht verandert daar, die wordt fris en helder. En het mooie is: eenmaal in Friesland blijft dat zo. Daar word ik iedere keer nog erg blij van. Voor mij is dat Fries geluk.

In het begin moest ik natuurlijk wennen aan van alles en nog wat. Zo miste ik nog lang de dagelijkse reuring van de grote stad. Gelukkig bleek er veel meer te doen dan ik op het eerste gezicht dacht. Zo beleef je in de dorpen de prachtigste Iepenlofspullen, voorstellingen in de open lucht. En vergeet de vele festivals niet. Oerol is een Friese uitvinding.

Zonder poeha
Wat ik ook al snel kon waarderen is de Friese eigenheid. Dat laatste is lastig te omschrijven, maar voor wie hier woont vast herkenbaar. Friezen houden niet van overdreven gedoe en dat vind ik lekker. Kortom: het is hier prettig leven, zonder poeha.

En toen werd Friesland in 2018 Culturele hoofdstad. Het heeft de enorme rijkdom en kracht laten zien van het landschap, de rust en ruimte en de Friese cultuur en eigenheid. De sfeer is opener en toegankelijker geworden. Juist de kleinschalige projecten vanuit de mensen zelf, hebben hiervoor gezorgd. We mogen trots zijn op wat we met z’n allen hebben bereikt.

Fries geluk
LOK & co wil deze ‘vibe’ levend houden en de kracht en moois van het leven in Friesland laten zien. Aan anderen, maar zeker ook aan onszelf. Zodat we elkaar inspiratie bieden voor een gelukkig leven en een duurzame toekomst. Voor minder doen we het niet. En dan ook nog met enthousiasme en plezier. LOK staat niet voor niets voor lokaal en vooral voor Fries geluk.

Dat doe ik natuurlijk niet alleen, want dat past helemaal niet bij deze gedachte. Daarom bestaat LOK & co uit een stel enthousiaste bloggers. Net als ik, houden ze van: niet te ingewikkeld, het buitenleven, sportief bezig zijn in de natuur, lekker en gezond eten uit de buurt en cultuur dichtbij huis. Samen met anderen ondernemen ze mooie dingen en volgen ze de trends. En: ze gaan er regelmatig op uit om te genieten van alles wat Friesland te bieden heeft. Graag stellen ze zich aan je voor.

 

Je vindt het in Friesland, oant sjen!


Lees hier de verhalen van Nelleke...


Pop-up ruilcafé

Gastblog Jocyta Agricola over ruilen in Friesland

Lees Verder...

Ruilen is niet meer weg te denken uit Nederland én Friesland. Al sinds 2012 organiseer ik met een groep vrouwen uit Heerenveen e.o. ruilevenementen in Friesland.

Optimaal nagenieten van Oerol, hoe doe je dat?

Lees Verder...

Nog maar dik een week geleden zat ik op Oerol. Vooraf neem ik me altijd voor om na dit soort leuke uitstapje na te genieten en het relaxte gevoel vooral ook vast te houden. Maar: voor je het weet zit je weer volop in de dagelijkse dingen en lijkt het vooral erg lang geleden. Herkenbaar?

Wow, wat is zelf geoogste groente heerlijk!

Lees Verder...

Sinds een paar maanden ben ik lid van Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren. De naam zegt het al; het is een tuin waar je zelf je groenten kunt oogsten. Kraakvers, duurzaam en dus verantwoord. Wat wil je nog meer?

Viverè biedt kansen en perspectief

Lees Verder...

Het jaar 2019 is een hele bijzondere voor Viverè. Viverè coaching bestaat tien jaar én Viverè Centrum voor ontwikkeling en perspectief, heeft een nieuw pand aan de Schoolstraat 28 in Wolvega. Dubbel feest dus.

Kom je ook naar de LOK & co Picknick?

Lees Verder...

LOK & co is meer dan een online magazine. We willen jullie graag ontmoeten. Hoe doe je dat beter dan met een picknick? Lekker buiten, genieten van het goede Friese leven. Daarom organiseren we op 17 mei een LOK & co Picknick. Die is op een hele speciale locatie. Krijg je er al zin in?

Zo komen woondromen opeens dichterbij

Lees Verder...

Wonen op het water, dat zouden we wel willen. Misschien wel op een boot, waarmee je zo kan wegvaren als je er eens zin in hebt.

Yes! LOK & co is gelanceerd

Lees Verder...

Zojuist is ons leefstijl magazine over Fries geluk geboren. Het luistert naar de naam LOK & co.

Friese taal volop in ontwikkeling

Lees Verder...

Op mijn wandelrondje Sneek IJlst, kom ik altijd langs een leuk bord dat voor de basisschool staat. Tút en dêrút, staat erop.