Wilma

Maak kennis met Wilma...

Wilma

Mijn naam is Wilma de Vries (1964) en ik woon in Heerenveen. Ik ben geboren en getogen in Friesland. Op mijn achttiende ben ik naar Groningen vertrokken om te studeren en daarna heb ik een tijd in het midden van het land gewoond en gewerkt. Tijdens Simmer 2000, de grootste Friezenreünie ooit, ben ik met mijn partner en twee kinderen naar Friesland teruggekeerd. Niet voor even, maar permanent. Het is hier heel fijn wonen. Het leven is goed en er heerst een gemoedelijke sfeer. Een geschikte omgeving om kinderen te laten opgroeien.

Friesland is thuis

Fries geluk is voor mij als ik op onze zeilboot door Friesland vaar en geniet van al het moois dat onze provincie te bieden heeft. Gezellige watersportplaatsen, leuke terrassen en een prachtige natuur. Vanaf het water ziet de wereld er anders uit. Ik maak graag verre reizen, maar het is ook altijd weer fijn om terug te keren. Friesland is thuis.

 

Het mooist zijn voor mij de Goïngarijpsterpoelen. Daar vlakbij ben ik opgegroeid en heb ik leren zeilen. Prachtige herinneringen aan lange zomers liggen daar. Nog steeds is er niks fijner dan om daar te varen en te genieten van de bootjes en het landschap. Maar: het is moeilijk kiezen, want ik ga ook graag naar de Waddeneilanden. En dan is Terschelling mijn favoriet. Ook hier liggen veel jeugdherinneringen. Het is steeds weer een feest om daar te zijn met de rust, de zee, duinen en het strand, kortom het eilandgevoel.

Trendwatchers

Ik werk als senior onderzoeker bij het Fries Sociaal Planbureau, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor trends en ontwikkelingen in de Friese samenleving. We zijn als het ware de trendwatchers van Friesland. Mijn specialiteit is het onderzoek naar leefbaarheid en demografische ontwikkelingen.

In mijn blog volg ik voor jou de trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en leven in Friesland. Zo geef ik je een kijkje in wat er er op dit gebied speelt in onze provincie.


Lees hier de verhalen van Wilma...


Friesland kampioen vrijwilligerswerk

Friesland kampioen vrijwilligerswerk, maar grens in zicht

Afgelopen zomer hebben we weer kunnen genieten van vele evenementen in Friesland. Het viel mij op dat bij al deze evenementen de inzet van vrijwilligers cruciaal is. Friesland is kampioen vrijwilligerswerk, maar ook hier is het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden.

Lees Verder...

Elektrisch fietsen op Terschelling

De elektrische fiets als game changer

“Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant”. Ik moest aan dit lied van Boudewijn de Groot denken toen ik onlangs op Terschelling was. Ik maar ploeteren om tegen een duin op te fietsen, terwijl ik links en rechts werd ingehaald. Vaak door mensen die duidelijk ouder waren dan ik.

Lees Verder...

Gelukkig geen spookdorpen in Friesland

Op tv zag ik een realityprogramma over het Spaanse dorp Polopos. Zoals in veel Spaanse dorpen is het inwoneraantal er de afgelopen tijd drastisch afgenomen. Moeten we in Friesland ook bang zijn voor Spaanse toestanden, met verlaten dorpen en achterblijvende ouderen?

Lees Verder...

Met trein of auto naar de Randstad?

We zijn met z’n allen steeds mobieler. Ons leven speelt zich niet meer alleen rond ons huis of onze woonplaats af. Het gebied waarin we ons bewegen, onze leefomgeving, is de afgelopen decennia steeds groter geworden. We hebben een steeds grotere actieradius.

Lees Verder...

Was een Brabander maar zo trots als een Fries

In Friesland scoort het provinciegevoel hoog op veel lijstjes. Verbazingwekkend? Dat valt wel mee!

Lees Verder...

Domweg gelukkig in Friesland

Friesland staat als gelukkigste provincie, bovenaan het lijstje van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees Verder...