Vakantie vieren in Friesland, hoe lekker is dat?

Vakantie in Friesland

Och, wat een heerlijkheid was onze vakantie dit jaar. We zijn terug van vakantie in Friesland en wat is onze provincie mooi! Vroeger zou ik het niet hip en enerverend genoeg hebben gevonden, maar wat hebben we in Fryslân veel te kiezen in de zomer! Bijna teveel om op te noemen: van waterpret tot banjeren in de bossen en lekker zeilen op de Wadden en dat allemaal binnen één uur rijden! Daar word ik nou blij van. Als je vakantie houdt in je eigen omgeving, vallen je toch vaak andere dingen op.

Wij hebben een kleine zeilboot die aan het Lauwersmeer ligt. Vanuit ons huis is het drie kwartier rijden en we zijn op vakantie! De wind die langs je hoofd blaast, dat vind ik het allerlekkerst. Even helemaal ‘zen’ met mezelf en door de wind vliegen alle muizenissen zomaar mee uit mijn hoofd en ben ik één met het water en de wind. We laten ons leiden door het tij en dat betekent soms even wachten op hoog water. Tijdens het wachten spelen we Yahtzee en op de een of andere manier wint onze jongste zoon altijd; hij heeft een gelukkige hand van gooien, of hij speelt vals… Wie zal het zeggen?

Blij op de Waddenzee
De Waddenzee met haar eb en vloed brengt ons structuur, want je kunt niet zomaar op pad. Met ons viertjes plus één viervoeter passen we nog net in de boot en ieder jaar horen wij onze jongens de eerste avond vechten om de beste plek, want elk jaar wordt de boot kleiner voor hen :-). In gezamenlijk overleg hebben we besloten dat één zeilweek wel genoeg is. Zo blijft het leuk voor iedereen.

Hoe ruikt het bos?
Hoe leuk het water ook is, ik ben nog meer fan van de bossen. Er zijn bij ons best veel mooie plekken waar je het hele jaar door, heerlijk kunt lopen. De kleur groen maakt rustig en ook de geuren… heerlijk! Ik vraag me regelmatig af wat het dan is dat ik zo lekker vind ruiken, maar daar ben ik nog steeds niet achter. Zou het kunnen dat de verscheidenheid van plantaardige dingen in het bos altijd weer net even anders is, waardoor je elke keer iets anders ruikt? Ik weet het niet, maar het klinkt mij wel logisch in de oren.

Weinig files en agressie achter het stuur
Hoe heerlijk is dat, want als ik ergens een hekel aan heb zijn het files. Langzaam achter elkaar tuffen en hopen dat er geen ongelukken gebeuren, want dat betekent dat je nóg langer moet wachten en geduld is toevallig niet mijn sterkste kant. Wat mij opvalt is dat hoe dichter je richting de Randstad komt, hoe gevaarlijker de rijstijl van automobilisten wordt. Opletten geblazen dus.

Aangezien ik uit de Randstad kom, gaan we er regelmatig op familiebezoek. Met leuke muziek in de auto redden we het prima. Als we met zijn allen in de auto zitten, draait er altijd een Spotify-lijstjes van één van ons. Steeds weer verrassend wat je te horen krijgt. Wat de één leuk vindt, vindt de ander verschrikkelijk! Het beargumenteren dat de ander geen smaak heeft, zorgt ervoor dat het bijna altijd gezellig is met z’n allen.

Vogeltje wat zing je vroeg
Waar ik ook erg van houd, zijn vogels. In het voorjaar hadden we in onze tuin bezoek van het echtpaar merel dat hun kinderen grootbracht. Toen de kleintjes groot genoeg waren, kregen ze vliegles. Daarom mocht onze hond een paar weken niet in de tuin. Ach wat een prachtig gezicht, zowel buiten als binnen. Niet dat onze hond iets kan uitrichten – het is een boxer en die zijn veel te onhandig voor dit soort dingen – maar ze vindt het super interessant en ‘kwettert’ tegen de vogels. Misschien is ze fan van de merels en moedigt ze de kleintjes aan of wil ze meespelen? Wie zal het zeggen. Papa en mama merel zijn er in ieder geval niet blij mee, dus helpen wij hen met huisarrest voor de hond.

Volgend jaar weer nieuwe kansen!

Judith Otto

Judith is eigenaar van flexplek MiXL. Het liefst houdt ze haar leven zo simpel mogelijk. Volg haar zoektocht en kom zelf op nieuwe ideeën.