Viverè biedt kansen en perspectief

Het jaar 2019 is heel bijzonder voor Viverè. Viverè coaching bestaat tien jaar én Viverè Centrum voor ontwikkeling en perspectief, heeft een nieuw pand aan de Schoolstraat 28 in Wolvega. Dubbel feest dus.

Met het Viverè Centrum bieden we arbeidsgerichte dagbesteding aan inmiddels achttien jongeren en volwassenen die weer mee willen doen in de samenleving. De deelnemers volgen een maatwerktraject onder leiding van coaches om onder andere kennis, vaardigheden en werkhouding te ontwikkelen.

Veilig, prettig en welkom
Viverè biedt kansen en perspectief. Naast de individuele ontwikkeling richten we ons op de onderlinge samenwerking. Leren door samen te doen. Daarin ligt een grote kracht. Deelnemers voelen zich hier veilig, prettig en welkom. Dat is een groot compliment!

We hebben het pand in Wolvega, bij velen bekend als Dans Domein Drenth, compleet verbouwd. Er is een zithoek en er is een plek met sta-werktafels gecreëerd. Daarnaast zijn er aparte ruimtes om individueel of in kleine groepjes te werken. Verder zijn er een ontspanningsruimte met onder andere een dartbord en een creatieve ruimte, om bijvoorbeeld te schilderen. Op verzoek van een deelnemer is er daarnaast een kas met vleesetende planten.

Echt samen
Ook zijn er alweer nieuwe plannen om in het woonhuis appartementen te maken voor begeleid wonen. Twee cliënten wonen al in het woonhuis. Met hulp van een architect, hebben we de mogelijkheid van de ruimtes optimaal benut. Het allermooiste is, dat we het echt samen met de deelnemers hebben gedaan. Iedereen heeft enorm hard mee geklust. Dat was ontzettend bijzonder. Het is nu echt helemaal ons pand!

Samenwerking Praktijkschool Fryslân
Sinds kort werk ik met Viverè Centrum vanuit het Steunpunt Zorg en Onderwijs Fryslân samen met Praktijkschool Fryslân. Het doel is om Friese jongeren die niet in staat zijn om naar school te gaan, passend onderwijs te bieden en daarmee de kans op deelname in de maatschappij te verbeteren. Deze ontwikkelingsgerichte en educatieve dagbesteding past erg goed bij ons.

De praktijkschool Fryslân biedt jongeren die niet in staat zijn om naar een reguliere school te gaan een leerroute in de praktijk. Binnen deze praktijkgerichte school kunnen de jongeren een VMBO-programma of volledig beroepsgericht programma volgen om daarmee hun deelname in de maatschappij te verbeteren. De school is bedoeld voor jongeren die (nog) niet in staat zijn om naar school te gaan, maar wel gemotiveerd zijn.

Prettige plek
De jongeren leren op de plek waar zij verblijven. Eén van de plekken waar dit kan, is dus sinds kort het Viverè Centrum. We bieden de jongeren die naar de praktijkschool gaan een prettige plek met allerlei faciliteiten, zoals een plek om te ontspannen. Ze leren er samenwerken met anderen en vaardigheden zoals iedere dag op tijd komen. De jongeren kunnen hier goed aan hun eigen ontwikkeling en opleiding werken. Daarnaast kunnen ze door de samenwerking met anderen ook veel leren.

We zijn natuurlijk geen school. Daarom krijgen ze hier les van gekwalificeerde docenten, met ondersteuning van ons. We hebben daarnaast stagiairs maatschappelijke dienstverlening, coaches en ervaringswerkers die kunnen helpen bij het samenstellen van bijvoorbeeld een praktijkgericht portfolio. Zo kunnen we met elkaar allerlei mooie opdrachten bedenken. Het allerbelangrijkste is dat we weer kansen en perspectief bieden.”

Open huis
Op woensdag 12 juni is er een open huis op de nieuwe locatie aan de Schoolstraat 28 in Wolvega. Kijk voor meer informatie in de agenda.

Tot 12 juni!

Jaike van der Meulen – Viverè coaching en Viverè Centrum voor ontwikkeling en perspectief

Jaike van der Meulen is eigenaar/coach van Viverè, Centrum voor ontwikkeling en perspectief. Met haar team biedt zij arbeidsmatige dagbesteding voor jongeren en volwassenen die weer mee willen doen in de samenleving. De aanpak van Viverè, Centrum voor ontwikkeling en perspectief sluit heel goed aan bij die van Viverè coaching, de coachingspraktijk die Jaike in 2009 is gestart en die naast het Viverè Centrum blijft bestaan.