Waarvoor kom jij uit je bed?

Nee, deze blog bevat geen tips om makkelijker of vlugger op te staan, want je volgens mij ben een ochtendmens of niet. Deze blog gaat over de reden waarom je iedere dag opstaat, oftewel jouw persoonlijke passie waar je alles voor doet en helemaal voor gaat!

Heb je wel eens van Ikigai gehoord? Dit is het Japanse antwoord op de vraag waarom je ‘s ochtends op staat, jouw grote passie, oftewel je bestaansrecht.

Keuzes
Als je weet waarom je doet wat je doet, is het makkelijker om keuzes te maken. De ene keuze past nu eenmaal beter bij het doel dat je wilt bereiken, dan de andere. Dus hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het is om jezelf te zijn en te blijven. Met als resultaat: een gelukkiger leven.

Niet altijd een feestje
In ieders leven gebeuren dingen die absoluut niet prettig zijn. Het is niet altijd een feestje. Juist dan kan jouw Ikigai je helpen om hiermee om te gaan. Teruggaan naar je basis helpt je de juiste keuze voor jezelf te maken, want jij bent de belangrijkste persoon in je leven!

Als je weet waar je voor staat zijn de beslissingen die je neemt in lijn met wie je bent. Dit kost het minste energie; intuïtief weet of voel je wat je moet doen. Klinkt dit jou vreemd in de oren?

Kracht van herhaling
Laat mij het dan even uitleggen. Wat het dichtst bij jou past, kost je de minste moeite. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het voor je wordt. Dit komt door de kracht van herhaling. Dit is de manier om nieuwe neurale paden te maken in onze hersenen.

Neurale paden werken net zoals een gewoon pad in het bos. Stel je loopt in het bos in Gaasterland. Als het bospad voor langere tijd niet meer begaanbaar is doordat het bijvoorbeeld te veel heeft geregend, dan zal de natuur al snel bezit nemen van dit pad en kun je niet meer zien dat er ooit een pad is geweest. Maar als je iedere dag met de hond in het bos een rondje loopt over hetzelfde pad kun je dat bijna blindelings. Behalve dan dat je kunt struikelen over een net gerooide boom ofzo. Laten we dat laatste maar gewoon botte pech noemen, of onoplettendheid.

Nog even dit
Mocht je je nog afvragen of ik een ochtendmens ben: nou.. nee! Vóór half 8 ben ik een soort wandelende klaagmuur – niet zo leuk voor de rest van de familie – en daarna ben ik pas echt wakker en ga ik lekker aan de slag.

Judith Otto

Judith is eigenaar van flexplek MiXL. Het liefst houdt ze haar leven zo simpel mogelijk. Volg haar zoektocht en kom zelf op nieuwe ideeën.