Wie kiest: jij of de ander?

Iedere zondagochtend om 8 uur ‘s ochtends stappen mijn partner en ik in onze ouwe joggingbroeken, nemen een kop koffie en gaan dan lopen met de hond in het bos; weer of geen weer. Bij geen weer is het wel iets moeilijker maar onze hond willen we niet teleurstellen, dus paraplu mee en lopen maar.

Waarom lopen?
Tja, waarom niet? In ons drukke leven zien wij de zondagochtend als het rustpunt. Lopend naast elkaar nemen we de afgelopen week door, wat houdt ons bezig, wat moeten/willen we doen en wat kunnen we beter laten rusten. En zo af en toe komt onze boxer hondje weer met de bal, een stok, of iets anders of ontstaat er een speelpartij met andere honden die ook in het bos lopen.

De simpele leercurve
Van honden kun je trouwens heel veel leren! Zeker van die van ons want die is heel uitgesproken. Staat de staart van van de andere hond haar niet aan, dan heeft zij twee tactieken:

  • met een grote bocht er omheen en vooral niet elkaar aankijken
  • direct in de aanval

Kortom lekker eenvoudig dus. We zitten er niet mee als er gegromd, geduwd en getrokken wordt, want voordat het uit de hand dreigt te lopen, fluit de baas en druipt onze boxer af.

Wat kunnen wij mensen leren van dieren?
Vaak hebben wij oneindig veel keuzemogelijkheden. Dat maakt kiezen voor iets eigenlijk alleen maar moeilijker, want: ‘misschien kies ik verkeerd!’. Hoe meer keuzes je krijgt hoe groter vaak het dilemma wordt.

Kiezen uit twee dingen is makkelijker. Denk maar aan de hond: doorlopen of confrontatie? Zelf ben ik van de eerste optie, want ik ben nogal confrontatie-mijdend. Mijn partner is precies het tegenovergestelde: hij gaat bij alles juist voor duidelijkheid voor alles, optie twee dus.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: als ik iets nieuws ga doen, stel ik mijzelf eerst een aantal vragen: wat wil ik bereiken? Zijn er kosten aan verbonden en zo ja hoeveel? En als er anderen mee gemoeid zijn met wie wil ik dat dan doen?

Die laatste vraag is voor mij heel erg relevant, want als ik samen met anderen ben heb ik de neiging om mijn oren te laten hangen naar degene met de sterkste mening! En dat is nou net wat ik niet wil!

Herken jij dit?
Kijk dan eens of je de keuze kunt omvormen naar een tegenstelling. Bijvoorbeeld:

  • doe ik het wel of doe ik het niet
  • wil ik het echt, of doe ik het voor iemand anders
  • vind ik het mooi, leuk, gezellig of is het een moetje

Zorg er in ieder geval voor dat je niet direct reageert. Stel je keuze even uit, of zeg tegen de ander dat je erop terugkomt, zodat je in alle rust je keuze kunt maken.

Hoe bewuster je omgaat met kiezen, hoe meer tevreden je bent over wat je hebt besloten.

Succes!

Judith Otto

Judith is eigenaar van flexplek MiXL. Het liefst houdt ze haar leven zo simpel mogelijk. Volg haar zoektocht en kom zelf op nieuwe ideeën.