Wow, wat is zelf geoogste groente heerlijk!

Sinds een paar maanden ben ik lid van Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren, van Bregje en Michel. De naam zegt het al; het is een tuin waar je zelf je groenten kunt oogsten. Kraakvers, duurzaam en dus verantwoord. Wat wil je nog meer?

De tuin ligt zo’n zeven kilometer buiten Sneek. Dat is nou net een mooi fietstochtje. Dus ik probeer er één keer per week heen te fietsen. Bij extra tijd en mooi weer, maak ik nog een slingertje langs het Sneekermeer. Helemaal geen straf dus. En het is goed voor een bureauwerker zoals ik, want je komt nog eens buiten en in beweging. En daar hou ik van. Dus voordelen alom.

Te krap
Wat ik niet zo handig doe, is dat ik mijn tijd soms nét te krap inschat. Laatst ging ik weer eens tussen de (werk)bedrijven door op pad, lekker op de fiets. Ik had al wat last van mijn rug en schouder, maar prima, wat beweging is alleen maar goed. Toch? Mmm, eenmaal op pad valt de wind wat tegen. Want, tja, het waait nu eenmaal bijna altijd in Friesland. Dus toen ik er was had ik niet zoveel tijd. Snel checken: wat is er deze week te oogsten? Oké, de laatste week van de meiknolletjes. Leuk, want daar heeft Herman eerder over geblogd. Hopla, snel wat uitgegraven. Kan ik mooi de meiknolletjessoep maken. O kijk, wat leuk… andijvie en dan nog een (snij)biet die ik nog nooit heb klaargemaakt. Oké, een beetje tempo maken en hup, weer op de fiets en met wind tegen weer naar huis trappen. Ai ai, die rug van mij is er na deze tuinier-actie duidelijk niet beter op geworden, een flinke domper.

Dus dat is leerzaam voor de volgende keer: er meer de tijd voor nemen. Maar voor de rest? Wat is het leuk om te doen. En vooral ook: wat zijn verse biologische groenten heerlijk van smaak!

Stengelui
Inmiddels ben ik alweer een paar keer geweest. Peultjes geplukt, paksoï meegenomen, heerlijke Romeinse sla en enorm veel verse kruiden geplukt. Dat is ook zo leuk. In plaats van azijn, doe je gewoon wat zuringblad in je sla. En wat staat daar: stengelui? Wat mag dat wezen? Aha … een stengel ui. Dat ken ik als lente-ui, of bosui. Of is daar nog weer verschil tussen? Afgelopen zaterdag heb ik koolrabi meegenomen. Ik ga zo eens bedenken wat je daar allemaal mee kan maken. Ik ben benieuwd.

Ga ook eens!
Enthousiast geworden en woon je in de buurt? Ga ook eens kijken bij Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren. Ze werken volgens het principe van Permacultuur. Erg interessant. Komende zondagmiddag 23 juni is er een Midzomer Tuinfestijn, ook leuk!

Nelleke van Wendel de Joode

Nelleke is initiatiefnemer van LOK & co en zelfstandig redacteur en tekstschrijver bij Aansprekend verhaal. Ze schrijft over van alles dat haar opvalt in Friesland, de dingen die het leven er nét dat tikje leuker maken.